סדר יום ותוכניות חינוכיות

תוכניות חינוכיות

סדר היום הטיפולי של ילדי המעון דורש ומתיש. כאות הערכה וכתמריץ לילד, לנו ב"פתחיה" חשוב, שהילד יחווה שעות של הנאה ורגעי הצלחה, חקירה, עניין והתנסויות חברתיות שונות, כבכל מסגרת מעון אחרת.

מחשבה רבה מושקעת באופן הנגשת חומרים שונים כחול, חימר, צבעי ידיים ומשחקי מים לפעוטות בעלי צרכים מיוחדים, אך מסתבר שניתן וההנאה והמיומנויות שהם רוכשים בשעות משחק אלו הן חשובות לאין ערוך. כמו כן, מועברות שעות סיפור ומשחק ברמות אינטלקטואליות ומוטוריות שונות ושעות חצר משולבות בהן הילדים מקבלים תיווך לאינטראקציות חברתיות עם ילדים ומבוגרים בסביבה.

slaider_pnimi13

מאחר ושעות הטיפול להן זכאי הילד מטעם חוק מעונות יום שיקומיים מוגבלות, ועל מנת למקסם את זמן שהותו של הילד במעון השיקומי, צוות הכיתה כולו מקבל הדרכה מהצוות הפרא רפואי כיצד להמשיך לעבוד עם הילד אגב שאר הפעילויות לאורך היום. כך ניתן למצוא את השימוש בתקשורת חליפית לאורך כל היום ואף זמני המעברים מפעילות אחת לאחרת מנוצלת לתרגילי פיזיותרפיה.

ה"שילוב" של פתחיה

מודל השילוב שפותח על ידי הצוות המקצועי של "פתחיה" מיושם גם במעונות היום השיקומיים, שכן הרגלים וכישורים חברתיים נקנים כבר מגיל קטן. פעוטות בעלי רמה קוגניטיבית גבוהה בשילוב מוטיבציה חברתית ואשר הצוות הטיפולי והפדגוגי יחד המליצו כי הם מתאימים ומסוגלים, זוכים לשעת שילוב יומית במעון הרגיל הצמוד למעון השיקומי, זאת כמובן בליווי סייעת שילוב המתווכת לילד את הקורה בסביבתו.

גם את מודל השילוב ההפוך נמצא במעונות השיקומיים, כאשר לכיתה הגבוהה ביותר מבחינה קוגניטיבית מוזמנים בכל יום שלושה עד ארבעה ילדים מהמעון הרגיל לחוות יחד פעילויות מגוונות.

slaider_maon5

קשר עם המשפחה

בפתחיה מאמינים, כי לקשר ההדוק, לאמון ולשיתוף הפעולה בין צוות המעון וההורים בבית, חלק גדול מאד בהתפתחותו של הילד. הצוות המקצועי צועד עם ההורים לאורך כל הדרך בהדרכה מעשית לתרגול בבית ואף תיווך המסייע בקבלת קשייו של הילד.

מחברת קשר יומית המתארת את שעבר על הילד במעון מבחינה טיפולית, לימודית וחווייתית עוברת בין ההורים לגננת ושני הצדדים מעדכנים בהתפתחויות חשובות. דלת המעון פתוחה לביקורי הורים בכל עת לשיחה או לצפייה והדרכה בטיפולים פרא רפואיים, זאת בנוסף לימי תצפית יזומים מרוכזים המתקיימים פעמיים בשנה, ולמספר מפגשי הורים – ילדים חווייתיים המתקיימים מעת לעת.

מתוך הכרה כי המעגל המשפחתי כולו שותף בגידול הילד בעל הצרכים המיוחדים, תשומת לב ניתנת גם למשפחה המורחבת: קבוצות תמיכה ופעילויות לאחים ואחיות ואף לסבים וסבתות. יתירה מזאת, הצוות משקיע רבות בהקניית הרגלי אכילה לילדים, על מנת שיוכלו להשתלב בארוחות משפחתיות בבית ואצל קרובי משפחה החשובות כל כך לקבלתו ולהיותו חלק מהמשפחה המורחבת.

העובדת הסוציאלית של המעון זמינה להורים במגוון שירותים וכל הורה מוזמן להיעזר על פי הצורך במפגשים טיפוליים קבועים, קבוצות תמיכה להורים, הדרכת הורים לגבי הילד וההתמודדות המשפחתית, מיצוי זכויות וכל חשיבה והתלבטות בצומת משמעותית עבור הילד כמעבר מסגרת וכדומה.